poniedziałek, 15 kwietnia 2013
Ciasto wawelskie
Składniki:
Ciasto:
* 300 g mąki
* 300 g margaryny
* 100 g cukru
* 4 jajka
* 3 łyżki śmietany
* 1 łyżka proszku do pieczenia
* 1 cukier waniliowy
* 1 słoik dżemu truskawkowego
* 250 g bakalii (orzechy, migdały, rodzynki, mieszanka keksowa)
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Zagnieść dość luźne ciasto. Podzielić na dwie części i rozłożyć na dwóch identycznych blachach. Posmarować warstwą dżemu a na wierzchu ułożyć pianę ubitą z pozostałych białek z 2 łyżkami cukru. Na wierzchu posypać posiekanymi bakaliami. Piec około 25 minut w 180 stopniach C.
Krem:
* 2 łyżki cukru
* 1 żółtko
* cukier waniliowy
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1/2 litra mleka
* 1 kostka margaryny np Kasi
Sposób przygotowania:
Żółtko dokładnie wymieszać z mąkami i 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem pudrem, wlać żółtko wymieszane z mąką i gotować do zgęstnienia intensywnie mieszając trzepaczka. Wystudzić. Margarynę utrzeć i porcjami dodawać ostudzony budyń.Wyłożyć krem na jeden placek i przykryć drugim bakaliami do góry. Schłodzić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.