niedziela, 14 kwietnia 2013
Chleb ryżowy
Składniki:
* 200 g ugotowanego ryżu
* 30 g drożdży
* 500 g mąki
* 350 ml ciepłej wody
* łyżeczka cukru
* łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy. Dodajemy ugotowany ryż, sól i cukier. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozrabiamy drożdże. Wlewamy do mąki. Letnią wodę powoli wlewamy i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką foremki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach C.
* przepis na chlebek pochodzi z książki dołączonej do termomiksa i przeważnie go w nim robimy, ale spokojnie ciasto można wyrobić ręcznie bądź mikserem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.