niedziela, 14 kwietnia 2013

Chleb ryżowy







Składniki:

* 200 g ugotowanego ryżu
* 30 g drożdży
* 500 g mąki
* 350 ml ciepłej wody
* łyżeczka cukru
* łyżeczka soli


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy. Dodajemy ugotowany ryż, sól i cukier. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozrabiamy drożdże. Wlewamy do mąki. Letnią wodę powoli wlewamy i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką foremki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach C.


* przepis na chlebek pochodzi z książki dołączonej do termomiksa i przeważnie go w nim robimy, ale spokojnie ciasto można wyrobić ręcznie bądź mikserem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.