czwartek, 3 maja 2018

Truskawkowe tiramisu










Składniki:

* 4 żółtka
* 10 dkg cukru pudru
* 1 duża szklanka truskawek pokrojonych w plasterki

* 50 dkg mascarpone
* 1 opakowanie biszkoptów (okrągłe lub prostokątne)


Mus truskawkowy

* 1 szkl zmiksowanych truskawek
* 2 łyżki cukru
* 1 łyżeczka soku z cytryny


Sposób przygotowania:


W szerokiej misce utrzeć żółtka z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę. Ucierać około 5 minut. Stale mieszając dodawać serek mascarpone. Powinna wyjść gładka, biała masa. Do małego rondla przełożyć zmiksowane truskawki, sok z cytryny i cukier. Gotować ok. 6-7 minut na małym ogniu, stale mieszając. Powinien wyjść mus truskawkowy, w którym trzeba zamoczyć biszkopty. Ułożyć je na dnie pucharka, na nie nałożyć masę z mascarpone a następnie pokrojone w plasterki truskawki. Czynność powtózyć, w zależności od tego ile pozostało nam masy.Na wierzchu ułożyć pokrojone  w plasterki truskawki. Schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.