czwartek, 3 maja 2018

Omlet na słodko










Składniki:

* 2 jajka 
* 4 łyżki mleka 
* 3 łyżki mąki 
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
* masła do smażenia
* masło orzechowe
* nutella
* dżem truskawkowy


Sposób przygotowania:
 




Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem i mąką pszenną za pomocą trzepaczki. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszać do masy z żółtek. Masło rozpuść na patelni. Na rozgrzaną patelnię wlać wymieszaną masę i smażyć na bardzo małym ogniu. Po 3–4 minutach delikatnie przewróć na drugą stronę. Smażyć przez mniej więcej 2 minuty. Usmażony omlet przełożyć na talerz i posmarować ulubionymi dodatkami. Zjeść od razu ponieważ omlet traci na puszystości.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.