Składniki na spód:
* 250 g ciastek zbożowych
* 80 g stopionego masła
Sposób przygotowania:
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć
papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać,
dokładnie wklepać w dno formy i jej boki do 3/4 ich wysokości.
Schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
* 700 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
* 125 ml śmietany kremówki 36%
* 5 dużych jajek
* 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
* 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* 225 g białej czekolady, posiekanej
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzić. Wszystkie
składniki na masę serową zmiksować do połączenia (nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać
masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie) Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i
piec w kąpieli wodnej w temperaturze 160ºC przez około 80 minut. Cała
powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku
patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z
piekarnika, wystudzić.
Składniki na sos karmelowy:
* 1/2 szklanki cukru
* 2 łyżki wody
* 4 łyżki śmietany kremówki 30% lub 36%
* 1 łyżka masła
* duża szczypta soli
* solone orzeszki
Sposób przygotowania:
Do małego garnuszka wsypać cukier, dodać
wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu
aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie
mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim
poruszać) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na
bursztynowozłoty.
Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać
kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać masło i sól. Wymieszać
do połączenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia (sos zgęstnieje, ale
powinien pozostać płynny). Sosem polać schłodzony sernik. Podawać udekorowany solonymi orzeszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.