poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem







Składniki na spód:

* 250 g ciastek zbożowych
* 80 g stopionego masła


Sposób przygotowania:


Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i jej boki do 3/4 ich wysokości. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy serowej.


Składniki na masę serową:

* 700 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
* 125 ml śmietany kremówki 36%
* 5 dużych jajek
* 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
* 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* 225 g białej czekolady, posiekanej 


Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzić. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować do połączenia (nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie) Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej w temperaturze 160ºC przez około 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.


Składniki na sos karmelowy:

* 1/2 szklanki cukru
* 2 łyżki wody
* 4 łyżki śmietany kremówki 30% lub 36%
* 1 łyżka masła
* duża szczypta soli
* solone orzeszki


Sposób przygotowania:

Do małego garnuszka wsypać cukier, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszać) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowozłoty.
Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia (sos zgęstnieje, ale powinien pozostać płynny). Sosem polać schłodzony sernik. Podawać udekorowany solonymi orzeszkami.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.