Składniki:
* 7 opakowań "petitków" (Petit Beurre)
* 1000 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
* 125 g serka mascarpone (pół opakowania), schłodzonego
* 5 łyżek cukru pudru
* 3 łyżki likieru kokosowego, schłodzonego
* 3 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g) lub 4 listki żelatyny
* 4 wafelki kokosowe Princessa, pokruszone
* 450 g dżemu truskawkowego
* świeże truskawki do ozdoby
Sposób przygotowania:
Żelatynę w proszku zalać 40 ml
zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i
podgrzewać, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub
podgrzać w mikrofali. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić. W misie umieścić śmietanę
kremówkę, serek mascarpone, cukier puder, likier. Zmiksować do otrzymania jednolitego i sztywnego
kremu. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać
łyżkę kremu śmietankowo-kokosowego i dokładnie rozprowadzić. Dodać
kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak
zaprawioną żelatynę dodać do reszty kremu i natychmiast zmiksować, do
połączenia. Krem podzielić na 3 części - jedna z części trochę większa
niż pozostałe (na wierzch). Formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei: warstwę petitków, dżem
truskawkowy, krem śmietankowo-kokosowy, warstwę petitków, dżem
truskawkowy, krem śmietankowo - kokosowy, warstwę petitków, dżem
truskawkowy, krem śmietankowo - kokosowy. Posypać pokruszonymi wafelkami
i wstawić do lodówki na około 5 godzin. Można przystroić połową
truskawki. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.