poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Przepiórcze niby-nóżki










Składniki na ciasto:

* 270 g mąki pszennej tortowej

* 200 ml kefiru
* 2/3 łyżeczki sody
* 1 większa szczypta soli


Sposób przygotowania:

Mąkę połączyć z solą oraz sodą, a następnie dodać do niej kefir i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (przypominające ciasto na pierogi). Jeśli ciasto będzie się mocno kleić do rąk, należy podsypać je mąką i nadal zagniatać. Ciasto nie powinno być za twarde, aby nie było problemu z wałkowaniem.
Gotowe ciasto wywałkować na placek o grubości około 4mm (trochę grubiej niż na pierogi) i wyciąć z niego koła szklanką o średnicy 8-9 cm.


Składniki na farsz:

* 400 g mielonego mięsa drobiowego
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
* 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku
* 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
* sól i pieprz


Sposób przygotowania:

Mięso połączyć z drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.


Pozostałe składniki:

* paluszki
* 2 duże jajka
* bułka tarta do panierowania
* olej do smażenia


Na środku każdego krążka ciasta zrobić kreskę zanurzonym w wodzie palcem i przykleić do niego paluszek (po obu stronach krążka powinno wystawać tyle samo paluszka). Następnie na środek ciasta wyłożyć porcję farszu (tak jak na pierogi, by boki pozostały wolne), boki ciasta obrysować palcem zanurzonym w wodzie i skleić ciasto tak, jak skleja się pieroga. Następnie powstałego pieroga przekroić na pół, by uzyskać 2 osobne "udka" z osobnymi "kosteczkami".
Udka panierować w jajku i bułce, a następnie smażyć z obu stron w dość głębokim oleju do zrumienienia (ogień powinien być niewielki, aby dopiekły się do samego środka).
Po wyjęciu z oleju udka odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.