poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Czekoladowo-korzenne babeczki z powidłami śliwkowymi









Składniki:

* 2/3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej np. tortowej
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 120 g masła
* 55 g gorzkiej czekolady, posiekanej
* 1/2 szklanki kakao
* 2 duże jajka
* 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
* 3/4 - 1 szklanka powideł śliwkowych


Sposób przygotowania:


Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek wymieszać i przesiać. W garnuszku rozpuścić masło, dodać posiekaną czekoladę i odstawić do jej roztopienia. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Całe jajka i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek, wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł i przykryć pozostałą częścią ciasta czekoladowego, wyrównać. Piec w temperaturze 180 przez około 20 - 22 minuty lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce. Polać polewą czekoladową lub lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.