poniedziałek, 17 kwietnia 2017
Ciasto Migotka
Składniki:
Ciasto:
* 4 jajka
* 3/4 szkl cukru
* 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 i 1/2 szkl mąki
* 8 łyżek zimnej wody
* 8 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wodę. Przełożyć na blachę i piec w 180 stopniach około 20-30 minut.
Masa:
* 400 ml śmietany 30%
* 400 g serka mascarpone
* 2-3 łyżki cukru pudru
* 1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Schłodzoną śmietanę i serek przełożyć do miski, dodać cukry i zmiksować do zgęstnienia.
Beza:
* 4 białka
* 1 szklanka cukru
* szczypta soli
* 1 łyżeczka octu
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* odrobina czerwonego barwnika spożywczego
* 2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie powoli po łyżce dodawać cukier. Gdy piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści dodać mąkę i ocet. Na końcu wsypać barwnik i zmiksować do dokładnego połączenia. Bazę wyłożyć na blaszkę, posypać orzechami i piec 10 minut w 160 stopniach i nastepnie 30 minut w 90 stopniach. Po upieczeniu wystudzić.
Dodatkowo:
* mały słoik dżemu z czerwonej lub czarnej porzeczki.
Sposób złożenia:
Biszkopt (można nasączyć wodą z cytryną) posmarować dżemem porzeczkowym. Wyłożyć krem a na wierzch lekko docisnąć bezę. Chłodzić w lodówce 2 godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.