poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Sałatka z kaszą, fetą i pieczoną marchewką









Składniki:

* 1/2 kg marchewki
* sól
* po 1 łyżeczce kminku, suszonych ziół prowansalskich, czerwonej papryki np. wędzonej
* 2 łyżki syropu klonowego
* 1 łyżka oliwy
* 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak
* kilka czarnych oliwek
* 80 g sera feta
* kilka liści sałaty lub garść mieszanki miękkich sałat
* zagęszczony sos balsamiczny


Sposób przygotowania:

Marchewkę obrać lub oskrobać i pokroić w słupki. Doprawić solą, kminkiem, ziołami prowansalskimi, papryką, wymieszać z syropem klonowym i oliwą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Marchewkę wyłożyć na dużą blachę z papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut do miękkości. W międzyczasie ugotować kaszę pęczak w lekko osolonej wodzie pod przykryciem (ok. 20 minut, 4 łyżki suchej kaszy na ok. 1/2 szklanki wody). Na koniec odparować resztę wody jeśli taka została. Ugotowaną kaszę wyłożyć na blaszkę z marchewką, dodać oliwki i wymieszać. Na półmiskach położyć poszarpaną sałatę lub mieszankę sałat, wyłożyć marchewkę z kaszą i oliwkami, posypać pokruszonym serem feta i polać zagęszczonym octem balsamicznym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.