niedziela, 28 lutego 2016

Drożdżowe rurki z kremem budyniowym









Składniki:

Ciasto:

* 45 dag mąki
* 3/4 szklanki mleka
* 4 dag świeżych drożdży ( lub 50 g suszonych)
* 2,5 łyżki cukru
* 7 dag masła
* szczypta soli
* 2 duże jajka
* 1 jajko do smarowania ciasta


Sposób przygotowania:

Mleko delikatnie podgrzać. Dodać do niego łyżkę cukru, rozkruszone drożdże oraz ok 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do podrośnięcia ( jeśli używamy drożdży suszonych dosypać do mąki bez wyrastania). Masło rozpuścić i wystudzić. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta poza tłuszczem. Tłuszcz dodać na 5 minut przed końcem wyrabiania. Ciasto łącznie wyrabiać około 15 minut. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Wyrośnięte wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Rozwałkowane ciasto podzielić na paski. Foremki na rurki posmarować tłuszczem i zawinąć na nie przygotowane paski ciasta. Wierzch ciasta smarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Tak przygotowane odstawić na około 10-15 minut do wyrośnięcia. Piec około 20 minut w 180 stopniach do zrumienienia. Po wyjęciu z jeszcze ciepłych rurek wyjąć foremki (wówczas schodzą najlepiej).


Budyń:

*  600 ml mleka
* 2 budynie czekoladowe
* około 2 łyżki cukru
* 2 żółtka
* 1/4 kostki masła


Sposób przygotowania:

Połowę mleka zagotować z cukrem. W drugiej połowie rozpuścić budynie oraz żółtka. Mieszaniną zalać gotujące mleko. Do ugotowanego budyniu dodać masło. Wymieszać budyń do momentu połączenia z tłuszczem. Letni przełożyć do worka cukierniczego i napełnić nim upieczone rurki drożdżowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.