poniedziałek, 1 lutego 2016

Ciasto wiewiórka II









Składniki:

* 4 jajka
* 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
* 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
* 4 - 5 jabłek
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka cynamonu


Sposób przygotowania:


Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy dość grubo posiekać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce i stopniowo, cały czas ubijając. Dodać żółtka, ubijać. Strużką wlewać olej, cały czas ubijając. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać przy pomocy szpatułki.
Jabłka i orzechy dodać do reszty ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33 x 22 cm, piec około 45 - 55 minut w temperaturze 165ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.