środa, 24 lutego 2016

Krucha rolada orzechowa









Składniki:

Ciasto:

* 30 dkg mąki
* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* 15 dkg cukru
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* 1 jajko
* 2 łyżki mleka
* szczypta soli
* 125 g masła


Sposób przygotowania:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić zagłębienie, wbić jajko, dodać cukier, cukier waniliowy, mleko, sól i zimne masło pokrojone w małe kawałki. Wyrobić gładkie ciasto i wstawić do lodówki.


Masa:

* 20 dkg mielonych orzechów
* 10 dkg cukru
* 2 jajka
* 4 łyżki śmietany
* 13 dkg cukru pudru
* 1/2 torebki cukru waniliowego


Sposób przygotowania:

Z orzechów, cukru, jajka, jednego białka i jednej łyżki śmietany utrzeć jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na jak najcieńszy prostokąt, posmarować masą pozostawiając po dłuższej stronie pasek o szerokości 1 cm i posmarować go 1 łyżką śmietany rozmieszaną z żółtkiem. Zwinąć roladę. Następnie ciasto posmarować śmietaną z żółtkiem i ponacinać płytki zygzak. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu rozszerzone nacięcia wypełnić jeszcze na ciepło lukrem, zrobionym z pozostałej śmietany, cukru pudru i cukru waniliowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.