środa, 24 lutego 2016

Ciasto z budyniem i brzoskwiniami









Składniki:

* 2 i 1/2 szkl mąki

* 5 jajek
* 1 kostka margaryny
* szczypta soli
* 2 łyżki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 budynie śmietankowe
* 1 puszka brzoskwiń
* 1/2 szklanki cukru pudru (dodałam trochę więcej)


Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Posiekać z margaryną , a następnie dodać cukier (2 łyżki) oraz żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części i włożyć na pół godziny do zamrażalnika. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce na blachę (u mnie 23 x 33 cm) , lekko przygnieść i piec wstępnie ok. 7-8 minut w temp. 180 st.C.
Ugotować budyń w mniejszej ilości mleka niż zwykle (ok. 750 ml) i posłodzić do smaku (chyba , że był już z cukrem). Gorący wylać na podpieczone ciasto. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie , przykryć pianą ubitą z białek z cukrem pudrem (ja dodatkowo dodałam jeszcze 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i trochę soku z cytryny) , a na koniec posypać drugą częścią "porwanego" ciasta. Piec około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.