piątek, 25 grudnia 2015

Miękkie pierniczki










Składniki:

* 300 g płynnego miodu
* 120 g masła
* 600 g mąki
* 100 g cukru pudru
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1/4 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka ciemnego kakao
* 3-4 łyżki przyprawy do piernika
* 1 jajko


Sposób przygotowania:

Do garnka włożyć masło, miód i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się masła. Wystudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę, kakao, sól oraz przyprawę korzenną. Wymieszać trzepaczką żeby mąka się spulchniła. Wlać przestudzony miód z masłem, wbić jajko i wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać ciasteczka. Piec w 180 stopniach 6-8 minut. Ostudzone pierniczki dekorować np. lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.