środa, 23 grudnia 2015

Zebra










Składniki:

* 2  i 1/2 szkl mąki
* 1 szkl oliwy
* 1 szkl wody mineralnej
* 5 jaj
* 1 i 1/2 szkl cukru
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki gorzkiego kakao
* 3 łyżeczki mąki
* aromat


Sposób przygotowania:

Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać żółtka, mąkę, aromat, oliwę, wodę mineralna i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 3 łyżeczki mąki a do drugiej kakao. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto nalewać na środek formy 2 łyżki ciasta białego, 2 łyżki ciasta ciemnego. Piec około 1 godziny w 180 stopniach do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.