środa, 16 grudnia 2015
Piernikowy sernik
Składniki:
Spód:
* 250 g ciasteczek kruchych (np. Digestive, ciasteczka petitki)
* 100 g masła
* 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
Ciasteczka zmielić w blenderze. Dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto (będzie miało konsystencję lekko klejącej bułki tartej). Dno tortownicy o średnicy około 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i razem z bokami delikatnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Dokładnie wylepić pokruszonymi ciasteczkami (chodzi o to, żeby brzeg był dość wysoki). Wstawić do lodówki na 30 minut.
Masa:
* 500 g białego twarogu (w wiaderku np President)
* 160 g cukru pudru
* 4 jajka
* 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej)
* 2 łyżki przyprawy do piernika
* 1 czubata łyżka budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
* 1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń. Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 45-50 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki.
Polewa:
* 150 ml jogurtu naturalnego
* 1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej
* 1 łyżka cukru pudru
* 1 łyżka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki polewy dokładnie wymieszać, wylać na upieczone i lekko przestudzone ciasto i dopiekać kolejne 12-15 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.