środa, 16 grudnia 2015

Piernikowy sernik










Składniki:

Spód:

* 250 g ciasteczek kruchych (np. Digestive, ciasteczka petitki)
* 100 g masła
* 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika


Sposób przygotowania:

Ciasteczka zmielić w blenderze. Dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto (będzie miało konsystencję lekko klejącej bułki tartej). Dno tortownicy o średnicy około 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i razem z bokami delikatnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Dokładnie wylepić pokruszonymi ciasteczkami (chodzi o to, żeby brzeg był dość wysoki). Wstawić do lodówki na 30 minut.



Masa:

* 500 g białego twarogu (w wiaderku np President)
* 160 g cukru pudru
* 4 jajka
* 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej)
* 2 łyżki przyprawy do piernika
* 1 czubata łyżka budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
* 1 cukier waniliowy


Sposób przygotowania:

Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń. Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 45-50 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki.


Polewa:
 
* 150 ml jogurtu naturalnego
* 1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej
* 1 łyżka cukru pudru
* 1 łyżka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki polewy dokładnie wymieszać, wylać na upieczone i lekko przestudzone ciasto i dopiekać kolejne 12-15 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.