sobota, 2 stycznia 2016

Sernik lekki jak piórko










Składniki:

* 1 kg sera (najlepiej z wiaderka)
* 5 jajek
* 200 g cukru pudru
* 1 opakowanie sernixu
* 1 budyń śmietankowy
* 1 szkl mleka


Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z łyżeczka cukru pudru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem, dodać ser, budyń i sernix. Zmiksować na gładką masę dolewając mleko. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Formę 25x25 wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto i piec w 180 stopniach około 1 godzinę. Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Wierzch sernika można posypać pudrem, polać polewą czekoladową lub posmarować kremem z serka mascarpone i bitej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.