sobota, 2 stycznia 2016
Sernik lekki jak piórko
Składniki:
* 1 kg sera (najlepiej z wiaderka)
* 5 jajek
* 200 g cukru pudru
* 1 opakowanie sernixu
* 1 budyń śmietankowy
* 1 szkl mleka
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z łyżeczka cukru pudru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem, dodać ser, budyń i sernix. Zmiksować na gładką masę dolewając mleko. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Formę 25x25 wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto i piec w 180 stopniach około 1 godzinę. Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Wierzch sernika można posypać pudrem, polać polewą czekoladową lub posmarować kremem z serka mascarpone i bitej śmietany.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.