wtorek, 22 września 2015

Popękane ciasteczka (cytrynowe)






Składniki:

* 100 g białej czekolady
* 1/3 kostki masła
* 3/4 szklanki cukru
* 3 szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 jajka
* starta skórka z 1 cytryny
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* szczypta soli
* cukier puder do obtaczania


Sposób przygotowania:

Czekoladę oraz masło rozpuścić na parze i odstawić do wystudzenia (jeśli czekolada z masłem się nie połączy to nie należy się tym przejmować). Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać startą skórkę z cytryny oraz sok. Nie przerywając miksowania dodać czekoladę z masłem. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać i zmiksować z mokrymi składnikami (ciasto powinno być zwarte). Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki a najlepiej zamrażarki na kilka godzin. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy odrywać po kawałku, formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze pudrze. Układać na blaszce w odstępach ok. 5 cm ponieważ ciasteczka lekko rozchodzą się w trakcie pieczenia. Blachę z ciasteczkami od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 13 minut.

* Jeśli kolejna partia będzie gotowa wcześniej, należy przechować ją w lodówce do czasu wstawienia do piekarnika. Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pudełku - wtedy długo zachowają świeżość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.