czwartek, 17 września 2015

Ucierane ciasto jogurtowe






Składniki:

* 2 jajka
* 250 g mąki pszennej
* 120 g cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 125 g masła
* 300 g jogurtu naturalnego
* ok. 400 g truskawek
* cukier puder


Sposób przygotowania:

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta wyciągnąć wcześniej z lodówki, by były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wbijać po jednym jajku. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt (robić to na przemian: mąka, jogurt, mąka, jogurt). Delikatnie wymieszać łyżką (nie mikserem!). Ciasto wylać na tortownicę natłuszczoną i obsypaną bułką tartą. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół i umyte truskawki. Piec w temperaturze 160C około 50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.