czwartek, 17 września 2015
Ciasto Jakuba
Składniki:
Ciasto:
* 3,5 szklanki mąki pszennej
* 250 g margaryny
* 1 szklanka śmietany 18%
* 6 żółtek
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Można dosypać trochę mąki, aby się nie kleiło. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Następnie każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu blaszki ok. 20x35cm, najlepiej na osobnych arkuszach papieru do pieczenia i schować do lodówki.
Beza:
* 6 białek
* 6 łyżek cukru
* 3 kisiele wiśniowe
* wiśnie z kompotu (zużyłam 3 słoiki o pojemności 0,4 l)
Sposób przygotowania:
Wiśnie odsączyć z komputu, wydrylować i odcisnąć z nadmiaru soku. 2 białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru, a na sam koniec dodać kisiel (proszek z torebki). Wyciągnąć z lodówki 2 rozwałkowane blaty. Na jeden z nich wyłożyć masę białkową i rozłożyć 1/3 wiśni. Przykryć drugim blatem ciasta i oderwać wierzchni papier. Włożyć do blaszki i piec ok. 18-20min. w 180ºC, na lekko złoty kolor. Ostudzić. Powyższe czynności powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak aby uzyskać trzy osobne trójwarstwowe blaty.
Krem budyniowy:
* 2 budynie waniliowe
* 3 szklanki mleka
* 200 g masła
Sposób przygotowania:
Budyń ugotować na 3 szklankach mleka i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać zimnego budyniu i dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masę podzielić na 2 części. Na pierwszy upieczony blat nałożyć jedną część kremu, przykryć drugim blatem, na nim rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnim blatem. Ciasto posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.