poniedziałek, 14 września 2015

Szarlotka z budyniem







Składniki:

Ciasto:

* 450 g mąki pszennej
* 250 g masła/margaryny
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.


Dodatkowo:

* 1,5 kg jabłek (dałam mniej)
* 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
* 750 ml mleka
* kilka łyżek bułki tartej


Sposób przygotowania:

Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek). Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście. Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.

Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.