czwartek, 17 września 2015
Delicja jabłkowa
Składniki:
Biszkopt:
* 6 jajek
* 1 szklanka mąki
* 1 szklanka cukru
* 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z resztą. Piec w temp. 160-180C ok. 20 min. Po wystudzeniu zdjąć "skórkę" z biszkoptu.
Masa jabłkowa:
* 1,5 kg obranych jabłek
* 2 galaretki cytrynowe
* 1/3 szkl wody
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Przełożyć do garnka i dusić z wodą ok.15 min. Wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Masa śmietankowa:
* 2 opakowania bitej śmietany w proszku
* 2-3 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Śnieżki przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy żelatyna zacznie tężeć dodać do śmietany. Na biszkopt wyłożyć masę jabłkową a na wierzch masę śmietanową.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.