czwartek, 1 października 2015
Jajka marynowane
Składniki:
* 15 jajek
* 1 duża cebula
* 2 łyżki octu
* 3 łyżki soli
* czosnek wg uznania
* 1 łyżeczka jagód jałowca
* 3 liście laurowe
* 2 łyżeczki ziaren gorczycy
* 2 łyżeczki ziaren pieprzu
* papryczka ostra (ilość wg uznania)
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i wystudzić. Obrać ze skorupek. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Jajka z cebulą i czosnkiem włożyć do słoika. Zagotować 3/4 litra wody z octem. Dodać sól, jałowiec, liście laurowe, pieprz, gorczycę i pokrojoną papryczkę. Zalać jajka tak aby były całkowicie przykryte. Słoik zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 dni. Podawać z sosem np. czosnkowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.