piątek, 11 września 2015

Tort czekoladowo-malinowy






Składniki:

Ciasto czekoladowe:

* 4 duże jajka
* 200 ml mleka
* 170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
* 1,5 szklanki brązowego cukru
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 200 g mąki pszennej
* 80 g kakao
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii i wymieszać do połączenia składników. Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.


Frużelina malinowa:

* 500 g malin świeżych lub mrożonych
* 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
* 3/4 szklanki cukru
* 1 łyżka soku z cytryny
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody
Sposób przygotowania:
W małym garnuszku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko (pesteczki nie będą nam potrzebne), połączyć z resztą malinowego sosu.
Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną sosu z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Krem malinowy:
* 500 g serka mascarpone (2 opakowania) schłodzonego
* frużelina malinowa (całość)
Sposób przygotowania:
Mascarpone i frużelinę zmiksować na gładką masę.
Polewa malinowa:
* 120 g dżemu malinowego bezpestkowego 
* 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody


Sposób przygotowania:

Dżem umieścić w małym garnuszku i podgrzać mieszając. Zagotować i zdjąć z palnika. Do gorącego dżemu dodać żelatynę i dobrze wymieszać do połączenia. Przestudzić i lekko schłodzić w lodówce, by polewa zgęstniała.


Sposób przygotowania całości:

Pierwszy blat ułożyć na paterze. Posmarować 1/3 kremu malinowego. Przykryć drugim blatem, następnie połową pozostałego kremu. Przykryć ostatnim czekoladowym blatem. Boki tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć czekoladowymi okruszkami, przyciskając je do tortu i robiąc mały rant na wierzchu tortu (by polewa malinowa nie spływała). Schłodzić. Po pewnym czasie na górę wylać tężejącą polewę malinową. Schłodzić. Udekorować dodatkowymi świeżymi malinami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.