poniedziałek, 21 września 2015
Popękane ciasteczka (czekoladowe)
Składniki:
* 20 dag gorzkiej czekolady
* 3 jajka
* 10 dag masła
* 2/3 szkl. cukru
* kilka kropel olejku waniliowego
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1 i 2/3 szkl. mąki
* cukier puder
* tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
Masło roztopić, dodać połamaną w czekoladę i mieszając, roztopić na małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, a następnie żółtka i olejek. Zmiksować z masą czekoladową. Wsypać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Włożyć na 8 godzin do lodówki. Ciasto nabierać łyżeczką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w cukrze pudrze i układać na posmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok. 12 minut w 170C. Wystudzić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.