poniedziałek, 16 września 2013
Szarlotka półkrucha
Składniki:
Ciasto:
* 500 g. mąki
* 100 g. margaryny (u mnie Kasia)
* 200 g. cukru
* 1-2 jajka (w zależności od rozmiaru)
* 120 g. śmietany kwaśnej
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
* 1 kg jabłek
* cukier
* cynamon
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić na dwie równe części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić i wysypać bułką tartą. Wyłożyć część ciasta. Jabłka obrać pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach i przesmażyć z cukrem i cynamonem (cukru do smaku w zależności jak słodkie są jabłka). Wyłożyć na ciasto, przykryć drugą częścią i nakłuć widelcem. Piec 40 minut w 180 stopniach C. Po pieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.