środa, 18 września 2013

Knedle ze śliwkami





Składniki:

* 1,1 kg. ziemniaków
* 300 g. mąki pszennej
* 30g. mąki ziemniaczanej
* 1 jajko
* 400 g. śliwek


Sposób przygotowania:

Śliwki umyć i wyjąć pestki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przepuścić przez maszynkę lub praskę. Dodać przesiane mąki i jajko i wyrobić ciasto. Uformować wałek o średnicy około 4 cm. i kroić na kawałki około 2 cm. Każdy kawałek spłaszczyć, nałożyć śliwkę i dokładnie zawinąć. Uformować kulkę. Gotować około 6 minut po wypłynięciu w lekko osolonej wodzie. Podawać polane stopionym masłem i posypane cukrem. Z podanej porcji wyszło mi 30 sztuk

1 komentarz:

  1. Uwielbiam :) I robimy często. Ostatnio produkcję miał mój mąż.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.