piątek, 13 września 2013

Sałatka z cukinii








Składniki:

* 4 kg cukinii obranej i wypestkowanej
* 1 kg marchewki
* 1 kg papryki
* 1/2 kg cebuli
* 2 pory
* 2 selery


Zalewa:

* 10 szkl. wody
* 3/4 szkl. soli


Zalewa właściwa:

* 6 szkl. wody
* 2 i 1/2 szkl. cukru
* 2 i 1/2 szkl. octu
* 2 liście laurowe
* 2 goździki
* 1 opakowanie cząbru


Sposób przygotowania:


Cukinię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Marchewkę, paprykę, cebulę i seler również kroimy w niewielką kostkę. Pora kroimy na cztery części i w plasterki. Wszystkie jarzyny mieszamy i zalewamy pierwszą zalewą (wystarczy ją tylko razem wymieszać - nie gotować) i odstawiamy na 2 godziny. Odsączamy. Mieszam składniki zalewy właściwej i ją gotujemy. Przecedzamy. Jarzynki wkładamy do słoików i zalewamy przecedzoną zalewą. Pasteryzujemy około 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.