piątek, 13 września 2013
Ogórki z cebulą
Składniki:
* 3 kg ogórków
* 300 g. cebuli
* 1 szkl. cukru
* 1 i 1/2 łyżki soli
Zalewa:
* 2 l. wody
* 1 i 1/2 szkl. octu
* 2 łyżki soli
* 1/2 szkl. cukru
Dodatkowo:
* chrzan w kawałkach
* kilka ziarenek pieprzu
* ziarenka gorczycy
* koper
* liście laurowe
Sposób przygotowania:
Ogórki i cebulę pokroić w plasterki. Wszystko zasypać solą i cukrem. Odstawić na 5 godzin. Po tym czasie odcisnąć i wkładać do słoików. Do każdego słoika dodać kawałek chrzanu, kilka ziarenek pieprzu, gorczycę, koper i po jednym liściu laurowym. Składniki zalewy zagotować i zalać ogórki. Pasteryzować około 15 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.