piątek, 13 września 2013

Ogórki z cebulą








Składniki:

* 3 kg ogórków
* 300 g. cebuli
* 1 szkl. cukru
* 1 i 1/2 łyżki soli

Zalewa:

* 2 l. wody
* 1 i 1/2 szkl. octu
* 2 łyżki soli
* 1/2 szkl. cukru


Dodatkowo:

* chrzan w kawałkach
* kilka ziarenek pieprzu
* ziarenka gorczycy
* koper
* liście laurowe


Sposób przygotowania:

Ogórki i cebulę pokroić w plasterki. Wszystko zasypać solą i cukrem. Odstawić na 5 godzin. Po tym czasie odcisnąć i wkładać do słoików. Do każdego słoika dodać kawałek chrzanu, kilka ziarenek pieprzu, gorczycę, koper i po jednym liściu laurowym. Składniki zalewy zagotować i zalać ogórki. Pasteryzować około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.