czwartek, 6 czerwca 2013
Ciasto z rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
* 3 szkl mąki pszennej
* 1/2 szkl cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 5 żółtek
* 200 g masła
* 2-3 łyżki gęstej śmietany
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut *. Wylepić dno formy ciastem i ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 170 stopni C około 15 minut z termoobiegiem. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Rabarbar:
* 500 g rabarbaru
* około 2 łyżki cukru (w zależności jaki kwaśny jest rabarbar)
Sposób przygotowania:
Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka podlać odrobiną wody, dodać cukier i dusić aż rabarbar się rozpadnie. Przestudzić i wyłożyć na podpieczone ciasto.
Beza:
* 5 białek
* 100 g cukru
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub kisielu)
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę i powoli dosypywać cukier. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na rabarbar. Piec w 170 stopniach C około 20 minut z termoobiegiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.