czwartek, 6 czerwca 2013
Ciasto z rabarbarem II
Składniki:
Ciasto:
* 2 i 1/2 szkl mąki
* 250 g masła
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki cukru pudru
* 5 żółtek
* 500 g rabarbaru
Sposób przygotowania:
Masło pokroić na kawałki i wymieszać z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części ( po 60% i 40% ciasta). Włożyć do zamrażalnika na 20 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować i wysypać bułką tartą. Większą część ciasta wyłożyć na dno formy. Ponakłuwać widelcem i piec w 190 stopniach C około 20 minut. Odstawić do ostudzenia.
Rabarbar obrać i pokroić na około 2 cm kawałki.
Pianka:
* 5 białek
* 1 szkl drobnego cukru
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 2 opakowania budyniu waniliowego
* 1/2 szkl oleju
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Wsypać budynie i zmiksować. Powoli wlać olej i nadal miksować do połączenia składników. Na wystudzony spód wylać piankę i wyrównać. Rozłożyć rabarbar a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w 190 stopniach C około 30 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
bombowe!!! musze chyba znowu je zrobic :) bo za mna chodzi ;
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam wersję rabarbarowo-borówkowo-poziomkową, rewelacja!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń