czwartek, 6 czerwca 2013

Ciasto z rabarbarem II







Składniki:

Ciasto:

* 2 i 1/2 szkl mąki
* 250 g masła
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki cukru pudru
* 5 żółtek


* 500 g rabarbaru


Sposób przygotowania:

Masło pokroić na kawałki i wymieszać z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części ( po 60% i 40% ciasta). Włożyć do zamrażalnika na 20 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować i wysypać bułką tartą. Większą część ciasta wyłożyć na dno formy. Ponakłuwać widelcem i piec w 190 stopniach C około 20 minut. Odstawić do ostudzenia.



Rabarbar obrać i pokroić na około 2 cm kawałki.


Pianka:

* 5 białek
* 1 szkl drobnego cukru
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 2 opakowania budyniu waniliowego
* 1/2 szkl oleju


Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Wsypać budynie i zmiksować. Powoli wlać olej i nadal miksować do połączenia składników. Na wystudzony spód wylać piankę i wyrównać. Rozłożyć rabarbar a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w 190 stopniach C około 30 minut.


2 komentarze:

  1. bombowe!!! musze chyba znowu je zrobic :) bo za mna chodzi ;

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam wersję rabarbarowo-borówkowo-poziomkową, rewelacja!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.