poniedziałek, 24 czerwca 2013

Sernik orzechowy








Składniki:

Ciasto:

* 6 jajek
* 3/4 szkl cukru
* 100 g mielonych orzechów włoskich
* 1/2 kostki roztopionego masła
* 1 szkl mąki pszennej
* 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, kolejno wszystkie żółtka i roztopione i ostudzone masło. Wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Wlać do wysmarowanej i wysypanej bułką tarta tortownicy i piec 40 minut w 180 stopniach C. Ostudzić i przekroić na 2 płaty.


Masa:

* 600 g zmielonego sera białego
* 3/4 szkl cukru
* 4 jajka
* 1/2 kostki masła
* 1 opakowanie budyniu waniliowego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:

Jajka utrzeć z cukrem i serem. Dodać roztopione masło, budyń i proszek do pieczenia. Przelać do tortownicy. Piec około 1 godzinę w temp 160 stopni C.


Krem:

* 6 łyżek cukru
* 2 małe serki homogenizowane
* 1 i 1/2 kostki masła


Sposób przygotowania:

Składniki na krem utrzeć.


Polewa czekoladowa:

* 4 łyżki margaryny Kasia
* 4 łyżki cukru
* 4 łyżki wody
* 4 łyżki gorzkiego kakao


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki włożyć do rondelka i mieszając trzepaczką rozpuścić i zagotować. Ostudzić
Na spód ciasta wyłożyć 1/2 kremu, masę serową, resztę kremu i przykryć drugim płatem ciasta. Polać polewą czekoladowa i posypać posiekanymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.