poniedziałek, 24 czerwca 2013

Żonkil






Składniki:

Ciasto białe:

* 6 białek
* 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
* 1/2 łyżeczki soli
* 3/4 szkl cukru pudru ( ja dałam odrobinę mniej)
* 1/2 szkl mąki
* kilka kropel olejku waniliowego


Sposób przygotowania:

Białka ubić do spienienia, dodać sok z cytryny, olejek waniliowy i sól i ubijać dalej. Mąkę i cukier przesiać 4 razy, następnie wmieszać do piany. Przełożyć do dobrze natłuszczonej formy na babkę. Odstawić.


Ciasto żółte:

* 6 żółtek
* kilka kropel olejku cytrynowego
* 1/4 łyżeczki soli
* 3/4 szkl cukru pudru ( i tu znowu dałam mniej)
* 3/4 szkl mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/4 szkl wrzącej wody


Sposób przygotowania:

Żółtka ubijać 3 minuty, dodać sól i olejek cytrynowy. Stopniowo dodawać cukier. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać 4 razy i dodawać na przemian z wrzątkiem. Wyłożyć na wierzch białego ciasta. Piec około 50 minut w temp 180 stopni C.


Przed usunięciem z formy ciasto musi całkowicie wystygnąć. Polać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.