poniedziałek, 24 czerwca 2013
Żonkil
Składniki:
Ciasto białe:
* 6 białek
* 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
* 1/2 łyżeczki soli
* 3/4 szkl cukru pudru ( ja dałam odrobinę mniej)
* 1/2 szkl mąki
* kilka kropel olejku waniliowego
Sposób przygotowania:
Białka ubić do spienienia, dodać sok z cytryny, olejek waniliowy i sól i ubijać dalej. Mąkę i cukier przesiać 4 razy, następnie wmieszać do piany. Przełożyć do dobrze natłuszczonej formy na babkę. Odstawić.
Ciasto żółte:
* 6 żółtek
* kilka kropel olejku cytrynowego
* 1/4 łyżeczki soli
* 3/4 szkl cukru pudru ( i tu znowu dałam mniej)
* 3/4 szkl mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/4 szkl wrzącej wody
Sposób przygotowania:
Żółtka ubijać 3 minuty, dodać sól i olejek cytrynowy. Stopniowo dodawać cukier. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać 4 razy i dodawać na przemian z wrzątkiem. Wyłożyć na wierzch białego ciasta. Piec około 50 minut w temp 180 stopni C.
Przed usunięciem z formy ciasto musi całkowicie wystygnąć. Polać polewą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.