poniedziałek, 24 czerwca 2013
Królewicz
Składniki:
Ciasto:
* 2 żółtka
* 2 jajka
* 450 g mąki
* 1 kostka margaryny
* 2/3 szkl cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do lodówki na około 1/2 godziny. Podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowe placki (blacha 36x24) Ostudzić.
Masa orzechowa:
* 1 kostka masła
* 2 szkl zmielonych orzechów włoskich
* 1 szkl mleka
* 3 łyżki cukru
* słoik powideł śliwkowych
* polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Ugotować mleko z cukrem, wsypać zmielone orzechy i gotować jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu cały czas mieszając. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i ciągle mieszając dodawać orzechy.
Kruchy placek posmarować powidłami śliwkowymi, wyłożyć połowę kremu orzechowego. Przykryć plackiem. Na wierzch wyłożyć resztę kremu i polać polewą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.