środa, 12 czerwca 2013
Ananasowiec
Składniki:
Ciasto:
* 4 jajka
* 3/4 szkl cukru
* 1 szkl mąki ziemniaczanej
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Do gotowej piany delikatnie dodawać mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia. Upiec ciasto.
Beza wiórkowa:
* 200 g wiórków kokosowych
* 200 g cukru
* 6 białek
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i wiórki i upiec na takiej samej blasze jak ciasto.
Krem ananasowy:
* 3 żółtka
* 250 g margaryny Kasi
* 3/4 szkl cukru
* 1 puszka ananasów
* 1 budyń waniliowy
Sposób przygotowania:
Odsączyć sok z ananasów i uzupełnić wodą żeby było 1/2 litra płynu i ugotować budyń. Z żółtek, margaryny i cukru utrzeć gładki krem i partiami dodawać przestudzony budyń. Utrzeć razem na gładką masę. Pod koniec ucierania dodać pokrojone w kostkę ananasy. Na cieście ułożyć połowę kremu, bezę wiórkową i resztę kremu. Polać polewą czekoladową.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.