sobota, 23 marca 2013

Makowiec







Składniki:

Ciasto:

* 1/2 kg mąki
* 5 dkg drożdży
* 1/2 szkl mleka
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 12,5 dkg cukru
* 10 dkg margaryny
* cukier waniliowy
* szczypta soli

Masa makowa:

* 2 i 1/2 szkl maku
* 3/4 szkl cukru
* 2 jajka
* 5-8 dkg masła
* 2 łyżki miodu
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* olejek migdałowy
* posiekane orzechy
* rodzynki


Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuscic z odrobina mleka. Dodaż łyżeczke cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i wystudzić. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mleko podgrzać. Do przesianej mąki dodać utarte z cukrem jajka, wyrośnięte drożdże i mleko. Wyrobić. Dodać roztopioną margarynę i ponownie wyrobić. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Mak przekręcić 3 razy przez maszynkę - ostatni raz z cukrem. Wymieszać z żółtkami i pozostałymi składnikami. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Na rozwałkowanych plackach smarować masę makową i zawijać struclę. Piec w 180 stopniach C okolo 40 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.