wtorek, 19 marca 2013

Skrzydełka na ryżu








Składniki:

* 1 kg skrzydełek
* 3 ząbki czosnku
* 3 cebule
* 2 szkl ryżu
* 2 łyżki oleju
* 1 szkl wody
* przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka)

Sos:
* ząbek czosnku
* 1/2 łyżeczki pieprzu
* 2 łyżki vegety
* 2 łyżeczki słodkiej papryki
* 1 kostka masła
* 2 łyżeczki cukru
* 6 łyżek ketchupu


Sposób przygotowania:

Olej wymieszać z pokrojonym czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i papryki i nasmarować skrzydełka. Odstawić na 1 h. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Suchy ryż wysypać na blachę i zalać szklanką wody. Na wierzchu ułożyć cebule i skrzydełka.

Masło stopić, dodać pokrojony czosnek oraz pozostałe składniki. Polać skrzydełka. Piec w 180 stopniach około 1,5 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.