niedziela, 17 maja 2020

Żurek






Składniki:

* 500 ml zakwasu na żurek
* 2 cebule
* 1 łyżeczka masła
* 80 g wędzonego boczku
* 3 białe kiełbasy
* 3 ząbki czosnku
* garść suszonych grzybów
* 2 liście laurowe
* 3 ziarenka ziela angielskiego
* 2 łyżeczki majeranku
* sól, pieprz
* 2 l bulionu
* 50 ml śmietany 30%


Sposób przygotowania:


Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Zdjąć z patelni i podsmażyć pokrojony boczek. Białą kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w plasterki i również podsmażyć. Do garnka wlać bulion, dodać podsmażoną kiełbasę, cebulę i boczek. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, namoczone wcześniej grzyby (razem z wodą w której się moczyły) i przyprawy. Gotować około 20-30 minut. Dodać zakwas i jeszcze chwilę pogotować. Na sam koniec dodać śmietanę. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.