czwartek, 21 maja 2020
Babka cytrynowa z chia @KingiParuzel
Składniki:
* 1 i 1/2 szkl mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 szkl cukru
* 3/4 szkl jogurtu greckiego
* 3 jajka
* 1/3 szkl oliwy
* 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny
* 2 i 1/2 łyżki mleka
* skórka starta z 2 cytryn
* 2 łyżki nasion chia
Syrop cytrynowy:
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżka cukru
Całość zagotować.
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej jogurt, jajka, oliwę, mleko i sok z cytryny. Przelać mokre składniki do suchych, dodać skórkę z cytryny, chia i wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki i piec w 180 około 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremki, ponakłuwać patyczkiem u w dziurki wlać jeszcze gorący syrop cytrynowy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.