czwartek, 14 maja 2020

Muffinki gruszkowo-imbirowe





Składniki:

* 250 g mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 150 g cukru
* 75 g cukru brązowego + do posypania na wierzchu
* 1 łyżeczka imbiru
* 200 ml śmietany 12% lub 18%
* 125 ml oleju
* 1 łyżka miodu
* 2 jajka
* 2-3 gruszki


Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały, brązowy i imbir. W drugiej olej, jajka, śmietanę i miód. Dokładnie wymieszane mokre składniki przelać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników. Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Wierzch każdej posypać odrobiną cukru brązowego. Piec w 180 stopniach 20-25 minut do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.