niedziela, 24 maja 2020
Pasztet @Ladygugu
Składniki:
* 300 g surowego boczku
* 300 g karkówki
* 300 g wątróbki drobiowej
* 300 g cebuli
* 2-4 łyżki bułki tartej
* 4 jajka
* 1 łyżka masła
* 1/2 łyżki oleju
* garść suszonych grzybów
* liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, sól, gałka
* masło do wysmarowania formy
* bułka tarta do wysypania formy
Sposób przygotowania:
Boczek i karkówkę pokroić na większe kawałki i zalać wodą tak żeby przykryła mięso. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu i suszone grzyby. Gotować około 30 minut. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Dodać oczyszczoną wątróbkę i smażyć około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać masło. Studzimy. Ugotowane mięso i grzybki odcedzić z wywaru i razem z usmażoną wątróbką zmielić trzykrotnie w maszynce. Do masy dodać żółtka, bułkę tartą i pozostałe przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do pasztetu. Delikatnie wymieszać. Pasztet przełożyć do formy (23x13) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec około 1 godzinę w 180 stopniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.