piątek, 8 maja 2020

Wieprzowina z pieczarkami z piekarnika






Składniki:

* 700 g łopatki lub karkówki
* 700 g pieczarek
* 200 ml śmietany 30%
* 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
* olej
* sól, pieprz, papryka, czosnek granulowany, oregano, bazylia, tymianek


Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w większą kostkę. Przyprawić przyprawami, dokładnie natrzeć i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Śmietanę wymieszać z koncentratem i przyprawami (tymi samymi co przyprawione zostało mięso). Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i ułożyć mięso, pieczarki i zalać sosem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1-1,5 godziny (mięso powinno się rozpadać). Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.