sobota, 29 lutego 2020

Naleśniki zapiekane







Składniki:

* naleśniki wytrawne
* 500 g mięsa mielonego z łopatki
* 2 koncentraty pomidorowe
* 250 ml śmietanki 30%
* 1 marchewka
* 1 cebula
* 4 ząbki czosnku
* zioła prowansalskie, sól, bazylia, oregano, cukier
* olej
* woda


Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do cebuli. Chwilę podsmażyć. Dodać przeciśnięty czosnek i mięso mielone. Usmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę wody tak aby zrobił się sos. Doprawić solą, cukrem i ziołami. Gotowy farsz nakładać na naleśniki. Zawinąć i układać w naczyniu żaroodpornym. Na patelnię ze smażenia wlać śmietankę i dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i ziołami. Chwilę podgotować do lekkiej redukcji sosu. Gotowym sosem zalać naleśniki i chwilę zapiekać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.