czwartek, 27 lutego 2020

Fit chlebek bananowy z żurawiną i morelami






Składniki:

* 2 banany
* 1 jajko
* 50 g masła
* 1 szkl mąki orkiszowej (można dać pszenną)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1-2 łyżki suszonej żurawiny
* 4-6 suszone morele


Sposób przygotowania:

Morele i żurawinę zalać wrzącą wodą. Banany rozgnieść widelcem. Dodać jajko i wymieszać. Dodać naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i roztopione i wystudzone masło. Dokładnie wymieszać. Owoce odsączyć a morele pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do masy i wymieszać. Masę przełożyć do małej "keksowej" foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 170 stopniach 50-60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.