niedziela, 2 lutego 2020

Ciasto Biały Lion







Biszkopty:

Składniki:

*  6 jajek
* 1 szkl cukru
* 1,5 szkl mąki tortowej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1/2 tabliczki białej czekolady


Sposób przygotowania:

Składniki dzielimy na pół i przygotowujemy dwa biszkopty.

Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, mąki i delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy starta na drobnych oczkach czekoladę. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarowana tłuszczem i obsypaną bułką tarta. Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. Studzimy i "zdejmujemy: skórkę z wierzchu. Lekko nasączamy woda z cytryną.


Krem:

Składniki:

* 4 żółtka
* 4 szkl mleka
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* 6 łyżek mąki pszennej
* 6 łyżek cukru
* 300 g Kasi lub masła
* 3 łyżki soku z cytryny


Sposób przygotowania:

W 1 szklance mleka mieszamy na gładką masę żółtka i mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Masę wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy budyń. Studzimy. Miękką Kasię ucieramy na puszystą masę i dodajemy po łyżce zimny budyń i sok z cytryny.


Ryż:

Składniki:

* 100 g ryżu preparowanego
* 1 puszka (300 - 400 g) masy kajmakowej


Sposób przygotowania:

Masę kajmakową (jeśli jest bardzo gęsta) chwile podgrzać żeby zrobiła się bardziej płynna i wymieszać dokładnie z ryżem.


Dodatkowo:

* około 150 - 200 g solonych orzeszków - posiekać


Sposób złożenia:

Na nasączony ponczem biszkopt wyłożyć ryż w masie kajmakowej i dokładnie wyrównać. Na ryż wyłożyć 2/3 kremu budyniowego i przykryć go drugim biszkoptem. Biszkopt lekko naponczować i rozsmarować pozostały krem. Na wierzch posypać posiekane orzeszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.