sobota, 2 stycznia 2016
Katarzynka
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
* 6 jajek
* 15 dkg cukru
* 10 dkg mąki
* 2 płaskie łyżki kakao
* 1/2 łyżeczki proszku
* 1/2 łyżeczki sody
Sposób przygotowania:
Sypkie składniki połączyć. Białka ubić, dodać cukier a następnie żółtka. Po dokładnym ubiciu dodać sypkie składniki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę 28x20 i piec 180 Stopniach około 15-20 minut. Po przestudzeniu przekroić na pół.
Masa:
* 0,7 l mleka
* 3 łyżki cukru
* 2 cukru waniliowe
* 2 budynie waniliowe
* 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
* 4 żółtka
* 1 i 1.2 paczki masła
Dodatkowo:
* 2-4 paczki pierniczków Katarzynek w czekoladzie lub lukrze
Sposób przygotowania:
Część mleka zagotować z cukrem. Resztę wymieszać z budyniem, mąką, żółtkami i cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać budyń.
Przełożenie:
Biszkopt czekoladowy - masa - pierniczki - masa - biszkopt czekoladowy - polewa czekoladowa.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.