sobota, 2 stycznia 2016

Katarzynka










Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

* 6 jajek
* 15 dkg cukru
* 10 dkg mąki
* 2 płaskie łyżki kakao
* 1/2 łyżeczki proszku
* 1/2 łyżeczki sody


Sposób przygotowania:

Sypkie składniki połączyć. Białka ubić, dodać cukier a następnie żółtka. Po dokładnym ubiciu dodać sypkie składniki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę 28x20 i piec 180 Stopniach około 15-20 minut. Po przestudzeniu przekroić na pół.


Masa:

* 0,7 l mleka
* 3 łyżki cukru
* 2 cukru waniliowe
* 2 budynie waniliowe
* 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
* 4 żółtka
* 1 i 1.2 paczki masła


Dodatkowo:

* 2-4 paczki pierniczków Katarzynek w czekoladzie lub lukrze


Sposób przygotowania:

Część mleka zagotować z cukrem. Resztę wymieszać z budyniem, mąką, żółtkami i cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać budyń.


Przełożenie:

Biszkopt czekoladowy - masa - pierniczki - masa - biszkopt czekoladowy - polewa czekoladowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.