sobota, 23 stycznia 2016

Cycki murzynki








Składniki:
Ciasto:

* 4 jajka
* 3/4 szkl cukru
* 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 i 1/2 szkl mąki
* 8 łyżek zimnej wody
* 8 łyżek oleju


Sposób przygotowania:

Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wodę. Przełożyć na blachę i piec w 180 stopniach około 20-30 minut.


Krem:

* 2 żółtka
* 1/2 l mleka
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki mąki pszennej
* 1/2 szkl cukru
* 1 Kasia


Sposób przygotowania:

Szklankę mleka wymieszać z mąkami i żółtkami. Drugą szklankę zagotować z cukrem. Ugotować budyń i wystudzić. Kasię utrzeć z budyniem na puszysty krem.


Dodatkowo: 

Poncz:

* 1 szkl przegotowanej wody
* 2 łyżki cukru
* 2 łyżki wódki
* sok z cytryny

* biszkopty
* polewa czekoladowa
* rodzynki


Składanie:

Z biszkoptu zdjąć wierzchnią "skórkę", posmarować krem. Biszkopty maczać w ponczu i układać na kremie. Całość polać polewą czekoladową. Na każdym biszkopcie położyć rodzynkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.