sobota, 23 stycznia 2016
Cycki murzynki
Składniki:
Ciasto:
* 4 jajka
* 3/4 szkl cukru
* 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 i 1/2 szkl mąki
* 8 łyżek zimnej wody
* 8 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wodę. Przełożyć na blachę i piec w 180 stopniach około 20-30 minut.
Krem:
* 2 żółtka
* 1/2 l mleka
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki mąki pszennej
* 1/2 szkl cukru
* 1 Kasia
Sposób przygotowania:
Szklankę mleka wymieszać z mąkami i żółtkami. Drugą szklankę zagotować z cukrem. Ugotować budyń i wystudzić. Kasię utrzeć z budyniem na puszysty krem.
Dodatkowo:
Poncz:
* 1 szkl przegotowanej wody
* 2 łyżki cukru
* 2 łyżki wódki
* sok z cytryny
* biszkopty
* polewa czekoladowa
* rodzynki
Składanie:
Z biszkoptu zdjąć wierzchnią "skórkę", posmarować krem. Biszkopty maczać w ponczu i układać na kremie. Całość polać polewą czekoladową. Na każdym biszkopcie położyć rodzynkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.