sobota, 2 stycznia 2016

Ciasto serowo - jabłkowe









Składniki:

Ciasto kruche:

* 3 szkl mąki pszennej
* 250 g margaryny
* 3 żółtka
* 3/4 szkl cukru pudru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną połączyć z kakao. Uformować dwie kulki i schłodzić w lodówce. Upiec dwa placki w formie 25x30 w 180 stopniach około 12 minut.


Masa serowa:

* 500 g sera na serniki w wiaderku
* 3 jajka
* 3 białka
* 2/3 szkl cukru
* 1 budyń śmietankowy


Sposób przygotowania:

Ser, cukier, budyń, jajka i białka włożyć do garnka, zmiksować i zagotować na małym ogniu. Gorącą masę przelać na upieczony kakaowy spód i wstawić na 20 minut do lodówki.


Masa jabłkowa:

* 1 l prażonych jabłek
* 2 czerwone galaretki


Sposób przygotowania:


Jabłka przełożyć na patelnię i podgrzać. Dodać suche galaretki i chwile pogotować. Na placek kakaowy z masą serową położyć biały placek a następnie przełożyć masę jabłkową. Wstawić do lodówki do stężenia.


Masa jogurtowa:

* 600 ml jogurtu naturalnego
* 2 galaretki cytrynowe
* 4 łyżki cukru


Sposób przygotowania:

Galaretkę rozrobić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Jogurt ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę i wylać na masę jabłkową. Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na minimum 2-3 godziny a najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.