sobota, 2 stycznia 2016
Ciasto serowo - jabłkowe
Składniki:
Ciasto kruche:
* 3 szkl mąki pszennej
* 250 g margaryny
* 3 żółtka
* 3/4 szkl cukru pudru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną połączyć z kakao. Uformować dwie kulki i schłodzić w lodówce. Upiec dwa placki w formie 25x30 w 180 stopniach około 12 minut.
Masa serowa:
* 500 g sera na serniki w wiaderku
* 3 jajka
* 3 białka
* 2/3 szkl cukru
* 1 budyń śmietankowy
Sposób przygotowania:
Ser, cukier, budyń, jajka i białka włożyć do garnka, zmiksować i zagotować na małym ogniu. Gorącą masę przelać na upieczony kakaowy spód i wstawić na 20 minut do lodówki.
Masa jabłkowa:
* 1 l prażonych jabłek
* 2 czerwone galaretki
Sposób przygotowania:
Jabłka przełożyć na patelnię i podgrzać. Dodać suche galaretki i chwile pogotować. Na placek kakaowy z masą serową położyć biały placek a następnie przełożyć masę jabłkową. Wstawić do lodówki do stężenia.
Masa jogurtowa:
* 600 ml jogurtu naturalnego
* 2 galaretki cytrynowe
* 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozrobić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Jogurt ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę i wylać na masę jabłkową. Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na minimum 2-3 godziny a najlepiej na całą noc.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.