sobota, 23 stycznia 2016
Metrowiec
Składniki:
Ciasto:
* 1 szkl i 2 łyżki mąki
* 3/4 szkl cukru
* 4 jajka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 8 łyżek ciepłej wody
* 10 łyżek oleju
* 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać ciepłą wodę i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać do masy żółtkowej. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać w masę. Podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Przelać do wąskich foremek wyłożonych papierem do pieczenia, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Piec w 180 stopniach około 35-40 minut do suchego patyczka.
Krem:
* 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
* 250 g masła lub Kasi
* mleko
Sposób przygotowania:
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać budyń. Zmiksować. Ciasto pokroić na kromki. Smarować kremem i składać naprzemiennie ciasto jasne i ciemne. Całość posmarować pozostałym kremem. Kroić po skosie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.